Home » De Stad als Speeltuin

Kom schaken op levensgrote openluchtschaakvloer in Heerlen-Centrum!

Op zondagmiddag 24 april werd aan de Promenade 2 een levensgroot schaakspel feestelijk in gebruik genomen. Iedereen die wil schaken was van harte uitgenodigd om mee te spelen. En voor degene die het spel graag wilde leren, waren schaakverenigingen uit Heerlen, Voerendaal en Landgraaf aanwezig voor uitleg en begeleiding. Naast het grote schaakspel zorgde de Stadstuin voor een tafel met twee extra schaakborden. Met dit openlucht schaakbord wil Heerlen ontmoeting stimuleren en meer beleving creëren in het stadshart.

Schaakstukken
Het schaakspel is een samenwerking tussen de gemeente, Vereniging Stadstuin en boekhandel Van der Velden-van Dam. Bij deze laatste kan iedereen die wil schaken tijdens winkelopeningstijden de grote schaakstukken lenen, en na afloop uiteraard weer terugbrengen.

Eigentijdse speeltuin
Jordy Clemens, wethouder cultuur deed zondag om 14.00 uur de eerste zet. “In een stadscentrum moet iedereen zich kunnen vermaken, van jong tot oud. Het moet er zo leuk zijn dat je langer wilt blijven. Daarom richten we ons centrum op plekken in als een eigentijdse speeltuin. En het blijft niet bij dit schaakbord, we zijn met nog meer leuke dingen bezig.”

Het schaakbord is een resultaat van het project ‘Stad als speeltuin’ dat bestaat uit drieëntwintig ideeën om invulling te geven aan een speelsere beleving van het centrum. De ideeën zijn verzameld met behulp van gebruikers van de stad en in opdracht van de gemeente Heerlen uitgewerkt door Fidelio Arts and Culture. Tien projecten worden de komende zes maanden gerealiseerd.

Schaken en dammen in de buitenlucht verbindt jong en oud en mensen van alle komaf. Het bevordert sociale cohesie, het helpt bij integratie, is goed voor mentale gezondheid en zorgt ervoor dat mensen elkaar ontmoeten. Schaken heeft bewezen positieve effecten op de concentratie, op het brein en op schoolse prestaties van kinderen en jongeren.

Vanaf zondag 24 april kan iedereen tijdens winkel- openingstijden met de grote schaakstukken komen schaken op Promenade 2 in Heerlen-Centrum. De schaakstukken zijn te leen via Boekhandel Van der Velden-Van Dam (Promenade 153 Heerlen). 

De Stad als Speeltuin

Laten we over Heerlen praten! In de maanden oktober en november organiseerde Fidelio Arts and Culture een viertal bijeenkomsten om mee te denken over de Stad als Speeltuin. Thema's waren: Sport & Bewegen, Wetenschap, Kunst & Cultuur en Bewoners & Gebruikers van de Stad. Tijdens de workshops namen we de deelnemers mee langs een aantal locaties in Heerlen. Samen gingen we in gesprek over ideeën voor verschillende doelgroepen van jong tot oud. Dat levert een inspiratiedocument op over de Stad als Speeltuin, dat op maandag 7 maart werd gepresenteerd.

Download het inspiratieboek via deze link.

Het centrum van Heerlen is de afgelopen jaren zienderogen veranderd. Deze veranderingen zijn de uitstraling van de stad ten goede gekomen. Tegelijkertijd wordt de binnenstad mede door digitalisering minder een regionale koopstad. Het culturele aanbod is stevig en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers naar de stad. De volgende stap is om ook de buitenruimte een plek van ontmoeting te maken. Om het centrum aantrekkelijk te houden voor inwoners en bezoekers behoeft de levendigheid in de openbare ruimte een impuls. Het stimuleren van een kwalitatief verblijfsklimaat en het neerzetten van de binnenstad als plek voor ontmoeting waar dagelijks iets te beleven is, zorgt voor nieuwe bezoekmotieven. Dit wilt de gemeente Heerlen realiseren middels het concept ‘De Stad als Speeltuin’, door het toevoegen van interactieve installaties in het stadscentrum. Deze interactieve installaties onderstrepen de uitstraling van de stad, zijn artistiek, frivool en creatief en zowel kinderen als volwassenen zijn actief bezig en verwonderen zich. De installaties sluiten aan en verhouden zich tot de lokale context en ruimtelijke omgeving. Daarnaast zou moeten worden nagedacht over de ‘software’, activiteiten en interventies die het verblijf en de beleving in positieve zin bevorderen.

Op de hoogte blijven kan via:

Een fotoimpressie van de workshops:

Met dank aan de fotografen: Jos Reinders, Mike Kramer, Luc Lodder, Jonathan Widdershoven en anderen